Lees hieronder hoe je deze glutenvrije rabarbertaart met frangipane maakt. Voor het kruimeldeeg van deze glutenvrije rabarbertaart met frangipane heb ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Delhaize gebruikt. Glutenvrij bakken blijft een uitdaging voor mij. Kruimeldeeg, het woord zegt het zelf, kruimelt gemakkelijk. Maar, met glutenvrije bloem nog sneller. Wie niet glutenvrij eet, kan beter gewone tarwebloem gebruiken of eventueel kant-en-klaar kruimel- of korstdeeg.

Wij gebruiken meestal de KitchenAid om deeg te kneden, maar het kan ook met de hand.

Geniet volop van het rabarberseizoen, met dit dessert met rabarber en aardbei bijvoorbeeld. Combineer dit taartje ook eens met vanille-ijs.

Ingrediënten

200 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel (Delhaize)
1 snuifje zout
25 g bloemsuiker
125 g ongezouten boter
1 eidooier
bakpapie
r

DE FRANGIPANE
125 ongezouten boter
150 g amandelmeel
125 g griessuiker
1 ei
1 eiwit
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel vanille extract

DE AFWERKING
4 eetlepels abrikozenconfituur
3 stelen rabarber
4 eetlepels griessuiker
3 eetlepels water

Bereiding

Je kunt het deeg met de hand kneden, maar ik gebruik de KitchenAid. Zeef de bloem en poedersuiker boven de mixkom. Voeg het zout toe. Snijd de de boter in blokjes en doe in de kom. Gebruik de menghaak om tot een kruimelig deeg te kneden. Voeg de eidooier toe aan het deeg. Kneed het deeg snel tot een samenhangende deeg. Verpak het deegbolletje in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het deeg uit de koelkast. Duw het deeg wat platter. Leg er een ander vel huishoudfolie over en rol het uit ter grootte van de taartvorm (Ø 26 cm). Leg een vel bakpapier in de taartvorm of vet hem in. Breng het deeg voorzichtig over naar de taartvorm. Verkreuk een nieuw vel bakpapier zodat het tijdens het bakken beter blijft liggen. Leg het bakpapier op het deeg. Verdeel er bakbonen (of andere bakvulling om blind te bakken) over en bak de taartbodem 20 min. onderaan in de oven. Neem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5 min.

DE FRANGIPANE
Terwijl de taartbodem bakt kan je de frangipane maken. Doe de boter in de mengkom van de Kitchenaid en voeg de suiker toe. Klop een glad mengsel. Voeg het ei en het extra eiwit toe, het amandelmeel, de kaneel en het vanille-extract en mix tot alles gemengd is.

Snij de gewassen rabarberstelen in schuine plakjes van ca. 0,5 – 1 cm. Haal de taartbodem uit de oven en smeer de bodem in met de abrikozenconfituur. Verdeel hierover de frangipane. Druk de stukjes rabarber met de bolle kant naar onderen in de frangipane en creëer een visgraatmotief. Bak de taart verder af gedurende 30 – 40 minuten, afhankelijk van je oven.

Breng intussen de suiker en het water aan de kook en neem van het vuur zodra de suiker is opgelost. Bestrijk hiermee de rabarber, als de taart uit de oven komt. Laat 1,5 u. à 2 u. afkoelen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial